Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Χρειάζομαι τη βοήθειά σας!

Θα ήθελα τη βοήθεια σας επειγόντως:Σήμερα έκανα το πρώτο έλεγχο για φέτος και διαπύστωσα 2 πράγματα:1)Σε μία μου κυψέλη 10άρα ύπηρχε πλήρης απουσία γόνου 4,5 πλαίσια με μέλι και λίγη γύρη...οι μέλισσες δείχνουν υγιέστατες και δραστήριες καθώς κουβαλούν νέκταρ και λίγη γύρη,αλλά η βασίλισσα..."άφαντη"!Πιθανώς να χάθηκε μέσα στο χειμώνα,ίσως να υπάρχει και μία μικρή πιθανότητα να βρίσκεται στη κυψέλη και να μην την είδα,γιατί δεν είδα καθόλου κηφινοκελιά(αρρενοτόκες μέλισσες)...!Τι μου προτείνετε να κάνω; 2)Σε μία άλλη κυψέλη,στις 2 άκρες των τοιχωμάτων και μεταξύ πλαισίου-κηρύθρας και τοιχώματος υπήρχαν από ένα μεταξένιο κουκούλι στη κάθε πλευρά γεμάτο με αυγά!!!Γύρω από το κάθε κουκούλι λίγες νεκρές μέλισσες οι οποίες μάλλον στη προσπάθειά τους να τα αφαιρέσουν πιάστηκαν στο μετάξι και πέθαναν!Τα αφαίρεσα και τα 2 κουκούλια καθάρισα σχεδόν πλήρως τα τοιχώματα της κυψέλης και έκαψα λίγο με τον αναπτήρα το λίγο μετάξι που υπήρχε κολλημένο πάνω στις κυρήθρες!Θέλω να μου πείτε τι πιστεύετε ότι ήταν αυτό και εάν χρειάζεται να κάνω κάτι παραπάνω....!3)Όλες μου σχεδόν οι κυψέλες είχαν στο πάτωμά τους αρκετή μούχλα,με εξαίρεση από μία η οποία είχε και στις ξύλινες επιφάνειες των πλαισίων!!!Υποθέτω ότι αυτό συνέβη επείδη είχα κλείσει για το κρύο τις τρύπες του "αυστραλέζικου καπακιού"!Τώρα τις άνοιξα ξανά...η ερώτηση μου έιναι εάν πρέπει να καθαρίσω εγώ τη μούχλα ή εάν θα το κάνουν οι μέλισσες από μόνες τους!!! Περιμένω με αγωνία τις απόψεις σας...Ευχαριστώ!!!



7 σχόλια:

  1. Αν όντως δεν υπάρχει Βασίλισσα που είναι πολύ πιθανόν αφού δεν βλέπεις γόνο και η γύρη είναι λίγη που δικαιολογήτε από την έλλειψη γόνου αφού χωρίς γόνο δεν μαζεύουν γύρη, μια λύση είναι να κάνεις συνένωση με μια άλλη μέλισσα που υπάρχει βασίλισσα, όσον αφορά το μεταξένιο κουκούλι που βρήκες με αυγά το ίδιο ακριβώς βρήκα και εγώ χτες σε μια άδεια κυψέλη που είχα στην αποθήκη εγώ θεώρησα ότι είναι αυγά αράχνης ή κηρόσκορου αλλά δεν είμαι σίγουρος υποθετικά μιλάω όσον αφορά τις μέλισσες που βρήκες εγκλωβισμένες στο κουκούλι αν είναι τελικά αράχνη ίσως να είναι εκεί για να αποτελέσουν την πρώτη τροφή για τα μικρά που θα βγουν από τα αυγά.Όσο αφορά την μούχλα αυτή είναι από την υγρασία που υπάρχει μέσα στην κυψέλη και σημαίνει ακόμα κακό εξαερισμό η υγρασία μέσα στην κυψέλη είναι ότι χειρότερο για τις μέλισσες η γνώμη μου είναι να αλλάξεις τους πάτους και να βάλεις πάτους με σήτα που θα είναι εντελώς ανοιχτοί από κάτω και έτσι δεν θα έχεις ποτέ πρόβλημα από την υγρασία τις μουχλιασμένες κυψέλες καλό θα είναι να τις αποστειρώσεις με φλόγιστρο πριν τις ξαναχρησιμοποιήσεις οι μέλισσες πιο πολλή έχουν πρόβλημα από την υγρασία παρά από το κρύο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εάν όμως βάλω τις ορφανές μέλισσες μέσα σε κυψέλη με βασίλισσα δε θα υπάρξει πρόβλημα συμβίωσης;Ξέρω ότι ένας τρόπος είναι η συνένωση με εφημερίδα...αυτό όμως προϋποθέτει την ύπαρξει 2 ορόφων...πράγμα που δεν έχω αυτή τη στιγμή...μήπως υπάρχεί κανένας άλλος τρόπος;Είναι πολύ νωρίς για να βάλω αυγά ημέρας στη ορφανή κυψέλη για εκτροφή νέας βασίλισσας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα συνφωνήσω με όλα όσα λέει ο Αλέξανδρος ποιό πάνω. Θα έλεγα ακόμα να αλλάξεις το συντομότερο κυψέλες αν δεν μπορείς πάτους στα μελίσσια με την υγρασία.Πρόσεξε να μην συμβεί ξανά αυτό , άσε τις μέλισσες να κλείνουν τους αεραγωγούς στο καπάκι, αν και δεν νομίζω να είναι απο αυτό η υγρασία, μάλλον κάποια στιγμή μπήκε πολύ νερό μέσα στην κυψέλη.
    Η συνένωση μπορεί να γίνει με τσίπουρο ή ούζο, πάρε αυτό (πως το λένε) που καταβρέχουμε εμείς οι άντρες τα ρούχα όταν σιδερόνουμε και γέμισέτο με ούζο Μυτηληνιό , κατάβρεξε με αυτό τα πλαίσια απο πάνω και στις δύο κυψέλες, προχώρα στην συνένωση χωρις όμως να μπερδέψεις τα πλαίσια των δύο κυψελών για να μην χαθεί η συνωχή του γόνου και όλα θα πάνε καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν εχεις εστω 3 πλαισια με πληθυσμο παρε 1 τελλαρο ανοιχτο γονο ημερας και 1 τελλαρο κλειστο γονο χωρις τους πληθυσμους,απο ενα δυνατο μελλισι και βαλτα στην ορφανη κυψελη,και 1 τελλαρο γυρη,προσθεσε ενα 2κιλο ζαχαροζυμαρο και μετα απο 30 μερες αρχησε να το τροφοδοτης καθε μερα με 200ml σιροπι 1:1 Μην αφερεσεις γονο ακομα απο μελισσι που δεν εχει συμπληρωση 5 τελαρα με γονο.Ελπιζω να βοηθησα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γιάννης Κόλλιας
    http://melissotopos.blogspot.com/
    Aλέξανδρε , προσπάθησα να κάνω σχόλιο στο blog ΚΥΨΕΛΗ αλλά δεν τα κατάφερα καθ ότι δεν μπόρεσα να εγγραφώ στα σχόλια.
    Ομως πες στον φίλο που ζητάει την συμβουλή για το μελίσσι χωρίς γόνο ότι: Ενδέχεται η μάνα να υπάρχει και απλά να είναι πλέον άγονη . Αυτό ίσως δικαιολογεί την παρουσία γύρης και την απουσία ωοτόκων εργατριών.
    Αν επιθυμεί να συννενώσει το μελίσσι του με άλλο , επιβάλεται να είναι 100% σίγουρος για την απουσία βασίλισσας. Αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να κόψει η άγονη μάνα την γόνιμη και έτσι να έχει χάσει 2 μελίσσια. Η συμπεριφορά του μελισσιού θα δώσει τις απαιτούμενες πληροφορίες.
    Ελπίζω δια της παρακαμπτηρίου να βοήθησα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. είπες ότι θα πεις 2 πράγματα και είπες 3...... δεν ξέρω απο μέλισες......δεν μπορώ να σε βοηθύσω..... :) :) :) :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν βρει ένα πλαίσιο με κληστο βασιλοκελι σε κάποιο άλλο δυνατό μελίσσι που ετοιμάζεται για σμηνουργία και αφαίρεση από πάνω τον πληθυσμό και το πρόσθεση στο ορφανό .Είναι καλή λύση η όχι?...Ειμε και εγώ νέος στο επάγγελμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή