Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

Η ΚΥΨΕΛΗ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Για αμέτρητα χρονιά τα ακούραστα αυτά έντομα προσφέρουν στον άνθρωπο δύναμη ,υγεία, ευεξία, και ομορφιά .
Η ανεκτίμητη εμπειρική γνώση πολλών αιώνων για τις θεραπευτικές, τονωτικές, θρεπτικές και καλλωπιστικές ιδιότητες των παράγωγων της μέλισσας έχει ενταχθεί πλέων σε ένα σύνολο επιστημονικών δραστηριοτήτων που ονομάζεται μελισσοθεραπεία (Apotherapy) και μελετά συστηματικά τις άπειρες δυνατότητες συμβολής τους στη διατροφή και στην υγεία των ανθρώπων.
Τα παράγωγα της μέλισσας δεν είναι βέβαια φάρμακα και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν ούτε τα ειδικά φάρμακα της κλασικής ιατρικής ούτε τα ομοιοπαθητικά. Μπορούν όμως να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων και να περιορίσουν τυχών παρενέργειες.

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ
Ο βασιλικός πολτός παράγεται από τις εργάτριες μέλισσες και χρησιμοποιείται σαν μοναδική τροφή της βασίλισσας της κυψέλης από την γέννηση ως τον θάνατο της. Περιέχει πολυάριθμες βιταμίνες, ανόργανα στοιχειά, σάκχαρα, αμινοξέα καθώς και 10-υδροξυ-2-δεκενοηκο οξύ.
Ο βασιλικός πολτός είναι προϊόν υψηλής βιολογικής αξίας για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ανανεώνει τις σωματικές και πνευματικές δυνάμεις, αυξάνει την αντοχή, την σεξουαλική δραστηριότητα, τη γονιμότητα, βελτιώνει τη φυσική κατάσταση των αθλουμένων και αναζωογονεί τους ηλικιωμένους.
Σύμφωνα με τη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία έχει πιστωθεί ότι ο βασιλικός πολτός προσφέρει σημαντική βοήθεια και σε πολυάριθμες παθολογικές καταστάσεις όπως νευρασθένειες, αϋπνίες, σεξουαλικά προβλήματα, καρδιαγγειακές παθήσεις, δυσκοιλιότητα, αιμορροΐδες, δερματικές παθήσεις, σάκχαρο, αρθριτικά, ρευματισμούς, οφθαλμολογικές παθήσεις, καθυστέρηση ανάπτυξης, υπερκόπωση, ουρολοιμώξεις, υπέρταση, στομαχικές διαταραχές, κλιμακτήριο, αδυναμία-ατονία, άγχος.

ΠΡΟΠΟΛΗ ΜΕΛΙΣΣΩΝ
Πρόπολη είναι οι ρητίνες και τα βάλσαμα που συλλέγουν οι μέλισσες από τα δέντρα, τις αναμιγνύουν με μέλι και κερί , τις εμπλουτίζουν με ένζυμα και ιχνοστοιχεία και τις χρησιμοποιούν για την προστασία της κυψέλης από ζώα , έντομα και μικροοργανισμούς, καθώς και για την αποστείρωση των κελιών της κηρήθρας πρόπολη δεν επιτρέπει την πρόκληση δυσοσμιών και την ανάπτυξη μικροβίων.
Η πρόπολη είναι πραγματική πηγή υγείας, γνωστή από την αρχαιότητα. Τα τελευταία όμως χρονιά η επιστημονική έρευνα έχει αποσαφηνίσει πλήρως τις αξιόλογες αντιβιοτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντι μυκητιασικες και ανάλγητες ιδιότητες της, χάρη στις οποίες έχει βρει πλήθος εφαρμογών στη σύγχρονη υγιεινή, θεραπευτική και κοσμετολογία. Χρησιμοποιείται συμπληρωματικά σε λοιμώξεις του αναπνευστικού, φαρυγγίτιδες, ωτίτιδες, δερματίτιδες, αρθρίτιδες, εγκαύματα, δυσλειτουργίες του κυκλοφοριακού, προβλήματα , λοιμώξεις της στοματικής κοιλότητας, παθήσεις και φλεγμονές των οφθαλμών.
 ΓΥΡΗ ΜΕΛΙΣΣΩΝ
Οι μέλισσες συλλέγουν την γύρη από διάφορα είδη ανθέων, την επεξεργάζονται και την χρησιμοποιούν σαν πρωτεϊνική βάση της διατροφής τους. Η μεγάλη ποικιλία των φυτών από τα οποία προέρχεται καθιστά τη γύρη εξαιρετικά πλούσια πηγή δραστικών βιολογικών ουσιών. Περιέχει πρωτεΐνες, βιταμίνες, μεταλλικά άλατα, φλαβονοειδη, αμινοξέα, ανόργανα στοιχεία, ένζυμα και συνένζυμα.
Λόγω της συνύπαρξης, σε πυκνή συγκέντρωση, όλων αυτών των ουσιών , η γύρη είναι ένα άριστο διατροφικό συμπλήρωμα με αξιόλογες ευεργετικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Προσφέρει άμεση ενίσχυση των δυνάμεων, βελτιωμένη πνευματική λειτουργία και ταχύτερη ανάπτυξη των ασθενικών παιδιών.
Βοηθά σημαντικά στην αντιμετώπιση ορισμένων ειδικών προβλημάτων υγείας (έλκος δωδεκαδακτύλου, προστάτης, ηπατικές διαταραχές, αναιμία, διαβήτης, αρτηριοσκλήρωση, ανορεξία).
Η φυσική μορφή της επεξεργασμένης από τις μέλισσες γύρης είναι κοκκώδης. Περιλαμβάνει συνήθως κόκκους διαφόρων χρωμάτων, ανάλογα με τα φυτά από τα οποία προέρχεται. Η γεύση της είναι βασικά υπόγλυκη, πολλές φορές όμως έχει αρκετά πικρούς τόνους.

ΜΕΛΙ
Οι μέλισσες μεταφέρουν στην κυψέλη το νέκταρ από τα άνθη και τους σακχαρους χυμούς (μελιτώματα) από τα φυτά και μετά από μια πολύπλοκη φυσικοχημική διαδικασία τα μετατρέπουν σε μέλι.
Το μέλι περιέχει υδατάνθρακες, οργανικά οξέα, πρωτεΐνες, αμινοξέα, μεταλλικά άλατα, ένζυμα και βιταμίνες. Η συμβολή του στην διατροφή και στη υγεία του ανθρώπου είναι ασύγκριτη : σαν τροφή ικανοποιεί άμεσα τις ενεργειακές αλλά και τις γευστικές ανάγκες του ανθρώπου χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα του σε σάκχαρα που αφομοιώνονται ταχύτατα από τον οργανισμό και βοηθούν άτομα που καταπονούνται από σωματική η πνευματική εργασία, παιδιά, ηλικιωμένους, ασθενείς, στην περίοδο της ανάρρωσης, εγκυμονούσες κλπ. Σαν φάρμακο, χάρη στο χαμηλό ph και στην υψηλή περιεκτικότητα του σε υπεροξείδιο του υδρογόνου, αντιμετωπίζει αποτελεσματικά ένα ευρύ φάσμα παθογόνων μικροοργανισμών συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στην πρόληψη και την θεραπεία πολλών ασθενειών. 
Chris Dalkos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου