Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Η μέλισσα της Καρνιόλα στα είδη προς εξαφάνιση





Η Ένωση Σλοβένων Μελισσοκόμων συγκέντρωσε 30.000 υπογραφές για να προωθήσει το αίτημα να συμπεριληφθούν οι μέλισσες της επαρχίας Καρνιόλα στον κατάλογο των ειδών προς εξαφάνιση. Το αίτημα επιδόθηκε στον υπουργό Γεωργίας, Τροφίμων και Δασών, Ντέγιαν Ζίνταν, ο οποίος σε ένδειξη στήριξης του στόχου το υπέγραψε και υπογράμμισε ότι θα αρχίσουν οι απαραίτητες διαδικασίες.

Συγκεκριμένα, ομάδα εμπειρογνωμόνων θα μελετήσει όλες τις πτυχές και θα προετοιμάσει μέτρα για να συμπεριληφθούν οι μέλισσες στα απειλούμενα είδη.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Σλοβένων Μελισσοκόμων, Μπόστιαν Νοτς, ζήτησε γρήγορες διαδικασίες και εξέφρασε ικανοποίηση για τη συνεργασία με το υπουργείο τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Σύμφωνα με στοιχεία της ένωσης, ο πληθυσμός των μελισσών έχει συρρικνωθεί κατά 23% τον τελευταίο χρόνο. Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε στην δυτική παράκτια επαρχία, Όμπαλνα - Κράσκα (μείωση 41%) και στην περιοχή της Λιουμπλιάνας (μείωση 37%).

Το 2007, ο πληθυσμός των μελισσών μειώθηκε κατά 35%, το 2008 κατά 15% και το 2009 υπήρξε μείωση κατά 25%.

Η μείωση δεν μπορεί να αποφευχθεί πλήρως, αλλά μπορεί να περιοριστεί με καλύτερη γνώση των αιτιών, τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Σλοβένων Μελισσοκόμων.

Η (Apis mellifera carnica) μέλισσα της Καρνιόλα ή καρνιολική μέλισσα είναι υποείδος της δυτικής μέλισσας μελιού, η οποία απαντάται στη Σλοβενία, στο χώρο της πρώην Γιουγκοσλαβίας, στη νότια Αυστρία και σε μέρη της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας.

Οι μελισσοκόμοι την προτιμούν για διάφορους λόγους, όπως την αντοχή σε ασθένειες και επειδή έχει πολύ ήρεμη, όχι επιθετική συμπεριφορά και είναι ευπροσάρμοστη στην αλλαγή περιβάλλοντος.



Διαβάστε περισσότερα: http://www.i-reportergr.com/2010/11/blog-post_6875.html#ixzz16R2KvFCC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου